Seks 101: Cinsel Rıza Nedir?

SEKS 101: CİNSEL RIZA NEDİR?

Cinselliğin herkes için rahat, güvenli ve rızaya dayalı bir eylem olması konusunda farkındalık artmaya devam ediyor. Rocco’nun da dediği gibi ilişkilerde rıza her şeyden önce geliyor. (Rocco ve Lisa’nın bu konu hakkındaki tüyolarını izlemek için tıkla!) Peki, ilişkilerde bir gereklilik olduğu herkesçe kabul edilen cinsel rıza ne demek? Cinsel rıza; öpüşmek, dokunmak veya ilişkiye girmek fark etmeksizin herhangi bir cinsel temasta karşı tarafın onayının alınması anlamına geliyor. 

Cinsel Rıza Nasıl Olmalı?

Cinsel rıza belirsizlik ve varsayımlara yer bırakmayan bir kavram. Bu nedenle ilişkiye hazır olup olmadığını belirtmeden önce, tarafların cinsel rızanın özellikleri ve nasıl olması gerektiği hakkında fikir sahibi olması gerekiyor.

  • Cinsel rıza özgürce gösterilmelidir.

Herhangi bir cinsel yakınlaşma için verilen onayın baskı, manipülasyon ve kontrol mekanizmalarından uzak olması gerekiyor. Cinsel temas için ısrarcı bir ikna söz konusuyken verilen cevap olumlu bile olsa bu cinsel olarak rıza gösterildiği anlamı taşımıyor. 

  • Cinsel rıza iletişimle gerçekleşir.
  • Cinsel temastan önce tercihler ve sınırlar hakkında konuşulması rızaya dayalı bir ilişkinin en önemli gerekleri arasında yer alıyor. Bu nedenle cinselliğe geçiş sürecinde açık ve dürüst iletişim sağlıklı ilişkilerin ilk şartını oluşturuyor.

  • Cinsel rıza duygulara dayanır.
  • Rızaya dayalı ilişkilerde taraflar cinselliği heves ve coşkuyla yaşıyor.  Cinsel aktiviteler heyecan gerektirdiği için taraflardan birinin sessiz kalması, “emin değilim” veya “belki” gibi cevaplar vermesi rıza gösterildiği anlamına gelmiyor. Özetle; “Evet” evet anlamına, “Hayır” da hayır anlamına geliyor. 

  • Cinsel rıza her eylem için spesifiktir.
  • Bir kişinin isteyerek seks yapması daha sonraki deneyimler için de rıza gösterdiği anlamına gelmiyor. Bu nedenle ister öpüşme ister cinsel birleşme olsun, her farklı temasta rıza gösterilmesi gerekiyor. 

     

    Cinsel Rızada İletişimin Önemi

    Cinsel onayın olduğu sağlıklı bir ilişki için iletişim kurmanın farklı yolları mevcut; beden dili de bunların başında geliyor. Kimi zaman sözcüklerden daha fazla anlam taşıyan jest ve mimikler cinsel rızaya dair birçok ipucu veriyor. İlişki sırasında taraflardan birinin herhangi bir temasa yanıt vermemesi, gözlerini kaçırması veya ellerini kullanarak mesaj vermesi çalışması cinsel rızanın olmadığı anlamı taşıyor. Cinselliğin güvenli ve rahat hissettirdiğinden emin olmak için sorular sormak kadar vücut dilinin şifrelerini çözmek büyük önem taşıyor. Mutlu ve sağlıklı bir cinsel birliktelik için tüm baskılardan arınarak açık ve güçlü bir iletişimin yollarını aramak gerekiyor. 

     

    Cinsellik ve Çevresel Baskılar 

    Çevreniz özellikle arkadaşlarınız yaşam tarzınız ve tercihleriniz üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir. Seks kişisel bir karar olsa da özellikle gençlik dönemlerinde arkadaş baskısı sık karşılaşılan bir durum. Üstelik akran baskısıyla başa çıkmak pek de kolay bir konu değil. İlişkiye girmek için üzerinizde baskı oluşturan arkadaşlara sahipseniz yapmanız gereken çok basit:

    • Seks için hazır hissetmemenin normal olduğuna inanan arkadaşlarınızla takılın.
    • Tercihlerinizin her zaman bir sebebe bağlı olması gerekmediğini, varsa bile bu nedenleri açıklamak zorunda olmadığınızı bilin.

    Seks yaşamın doğal bir parçası olarak elbette keyifli ve heyecan verici bir deneyim. Arkadaş veya partner baskısı altında kalarak ve istemeyerek yaptığınız her şey hem size hem de ilişkilerinize zarar verebilir. 

    Seks yapmak veya yapmamak tamamen size ait bir karar olmalı. Hislerinize kulak vererek cinsel yaşama adım atmaya karar verdiğinizde ise Durex yanınızda!