Seks 101: Neden Güvenli Seks?

SEKS 101: NEDEN GÜVENLİ SEKS?

Seks taraflar arasında duygusal ve tensel temasın üst seviyede olduğu en samimi iletişim biçimlerinden biri. Duygu aktarımına aracılık eden her türlü cinsel teması iletişim kanalı olarak tanımlamak mümkün. Seks yaparken yalnızca duygular aktarılmıyor tabii. Enfeksiyonlara neden olan virüs, bakteri ve parazitler de bir o yana bir bu yana gidip geliyor. Bu nedenle sağlıklı ve güvenli bir seks için her türlü önlemi almak gerekiyor. Bu önlemler nedir ve ne işe yarar diye merak ediyorsanız Durex’in Güvenli Seks Rehberi’ni okumaya devam edebilirsiniz.

Korunmasız Cinsel İlişkinin Zararları

Cinsel yaşamınız ayağınızı yerden keserek sizi başka bir dünyaya götürüyor olabilir. Bu deneyimi korunmadan yaşıyorsanız madalyonun diğer yüzünde farklı gerçeklerin yer aldığını bilmeniz gerekiyor. 

İşte korunmasız cinsel ilişkinin zararları:

  • İstenmeyen gebelik: Doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmaması veya yanlış uygulanması durumunda istenmeyen gebelikler kaçınılmaz hale geliyor. Partneriniz kendine ne kadar güvenirse güvensin tek bir spermin dahi gebeliğe yol açabildiğini bilmelisiniz. 
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Korunmasız ilişkiler taraflar arasında meni, vajinal sıvı veya kan gibi vücut sıvılarının aktarımını mümkün hale getiriyor. Bu da klamidya, frengi, bel soğukluğu ve HIV gibi enfeksiyonların bulaşma riskini artırıyor. 
  • İstenmeyen gebelik konusu oldukça açık olmasına rağmen cinsel yolla bulaşan hastalıklar için daha detaylı açıklama yapmakta fayda var. Çünkü yalnızca vajinal yolla değil anal ve oral yolla da bulaşan 20’den fazla enfeksiyon bulunuyor. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bulaştığı kişilerde her zaman semptom göstermiyor. Bu nedenle siz veya partneriniz farkında olmasanız da klamidya, genital uçuk, HIV, HPV, frengi veya bel soğukluğu gibi enfeksiyonlardan birini taşıyor olabilirsiniz. 

    Güvenli Sekse Giriş: Sağlıklı İlişkinin Püf Noktaları

    Her açıdan sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olmak için seksin soru işaretlerinden uzak ve güvenli bir zeminde sürdürülmesi gerekiyor. Lisa ve Rocco’nun sözlerini hatırlayın; güvenli seks cinsel yolla bulaşan hastalıkları veya gebeliği düşünmek yerine zevke odaklanmak anlamına geliyor. (Rocco ve Lisa’nın bu konu hakkındaki tüyolarını izlemek için tıkla!)    

    Güvenli seks denince akla ilk olarak prezervatif ve doğum kontrol hapları gibi yöntemler geliyor; ancak ikisi arasında büyük bir fark var. Prezervatifler aynı anda hem cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları hem de istenmeyen gebelikleri önleyen doğum kontrol yöntemlerinden biri. Doğum kontrol haplarının ise bulaşıcı enfeksiyonlara karşı bir etkisi bulunmuyor. 

    Bunların dışında enfeksiyonlardan korumadığı gibi doğum kontrolünde de başarısız olan geleneksel bir uygulama daha var: takvim yöntemi. Bu metot regl döngüsü takip edilerek gebelik riskinin düşük olduğu yumurtlama dönemi dışındaki günlerin belirlenmesini amaçlıyor. Siz siz olun prezervatif kullanın, zevke odaklanın! Özetle, güvenli seks için en etkili yöntemlerin başında prezervatifler geliyor, tabii doğru kullanılması şartıyla… 

    Prezervatif kullanırken dikkat etmeniz gerekenler:

    • Prezervatif bariyer kontraseptif yöntemlerden biri olduğu için deforme olduğunda etkisini yitiriyor. Bu nedenle paketi açarken makas ve bıçak gibi delici aletler kullanmaktan kaçınmalısınız. Durex prezervatif takarken de yanınızda. Anı bozmadan kondomu rahatça tek seferde takmak için folyo üzerinde bulunan Durex logosu size prezervatifin alt kısmını gösterir. 
    • Prezervatifler tek kullanımlık olduğu için her seferinde farklı ürün kullanmalısınız. Temel koruma dışında farklı hazları da keşfetmek istiyorsanız Durex’in tırtıklı, noktalı veya geciktiricili prezervatifleri arasından tarzınıza en uygununu seçebilirsiniz. 
    • Güvenli seks için penis boyutunuzla uyumlu bir prezervatif tercih etmelisiniz. Çünkü büyük prezervatifler kayarak çıkabilir; küçük olanlar ise kolaylıkla yırtılabilir. 
    • Nemlendirici, losyon ve vazelin gibi yağ bazlı ürünler prezervatifin lateks yapısına zarar verebilir. Kayganlaştırıcı olarak lateks malzemeyle uyumlu su bazlı ürünlerin kullanılması gerekiyor. Zevkli ve güvenli bir seks deneyimi için Durex kayganlaştırıcıları arasından fantezilerinize ilham veren en uygun su bazlı ürünü seçebilirsiniz. 
    • Prezervatiflerin serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi ve kullanmadan önce son kullanma tarihinin kontrol edilmesi gerekiyor.