COVID-19 Salgını Sırasında Seks Yapmak Güvenli Midir?

Eğer partnerinizle beraber yaşıyorsanız ve ikiniz de hastalığa ilişkin herhangi bir semptom göstermiyorsanız, COVID-19 salgını sizin durumunuzda bir etki yaratmamalıdır. Fakat herhangi birinizde hafif de olsa bir belirti mevcutsa, sosyal mesafe kurallarına uyup ülkenizde geçerli kılavuzlara uygun davranmanız gerekir.

Siz veya partnerinizde bir hastalık belirtisi var ise ya da enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız, lütfen vakit kaybetmeden yerel aile hekiminize başvurun. Bununla birlikte, herhangi bir semptom göstermediğiniz halde, virüsü taşıma ve Covid-19 bulaştırabilme potansiyeliniz olduğunu unutmayın.

Daha fazla sorunuz olması durumunda aile hekiminize başvurun, konu hakkında güncelleme almak istiyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuruları takip edin.

Koronavirüs Cinsel Yolla Bulaşır Mı? Prezervatif Kullanmak Koruma Sağlayabilir Mi?

COVID-19 yani koronavirüs cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon/hastalık değildir. Çoğunlukla öksürme, hapşırma ya da tükürük damlacıkları veya burun akıntısı yoluyla, küçük respiratuar damlacıklarla bulaşan bir virüstür. Bu nedenle prezervatifler, COVID-19 virüsünü kapma ya da bulaştırma riskine karşı size koruma sağlamayacaktır.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon/hastalığın yayılmasını ve istenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla mutlaka prezervatif kullanın. Prezervatiften maksimum fayda sağlamak için her cinsel ilişkide sizin için doğru prezervatif kullandığınızdan emin olun.

Yeni Bir Partner İle Görüşebilir Miyim?

Online olarak yeni bir partner ile tanışabilirsiniz; fakat yüz yüze görüşmemeli ve ikiniz de koronavirüse ilişkin bir semptom göstermeseniz dahi ülkenizde geçerli sosyal mesafe kurallarına uymaya özen göstermelisiniz. Ayrıca bazı insanların hiçbir semptom göstermese bile virüsü taşıyabileceği ve bilmeden başkalarına bulaştırabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Şu an için, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıkladığına göre, hastalığın kuluçka dönemi (virüsü kapma ve semptom gösterme arasında geçen süre) 1 ila 14 gün arası olarak tahmin edilmektedir.

Yeni Bir Partner İle Cinsel İlişkiye Girebilir Miyim?

Sosyal mesafe kuralları, yani evden çıkmama zorunluluğu nedeniyle cinsel ilişki mümkün olmayabilir; fakat bu online olarak yeni partnerlerle tanışmanıza engel değil – telefonda konuşmaya, görüntülü görüşme yapmaya başlayabilirsiniz. Online olarak da güvende olmayı unutmayın. Yetişkinler arasındaki tüm faaliyetler karşılıklı rızaya dayalı olmalı – her ikiniz de rahat olmalı, yapmak istemediğiniz bir şeyi yapma konusunda baskı hissetmemelisiniz.

COVID-19 Salgını Sırasında Güvenli Cinsel İlişki Nedir?

Şu anda en güvenli partneriniz kendinizsiniz. Mastürbasyon kendinizi tatmin etmek ve nelere açık olup bedeninizin neresine teması sevdiğinizi keşfetmek için bulunmaz bir fırsat. Mastürbasyon öncesi ve sonrasında ellerinizi veya kullandığınız seks oyuncaklarını en az 20 saniye sabunlu suyla yıkamayı unutmayın.

Ayrıca korona döneminde karantinadaki çiftlere ilişki tavsiyeleri makalesine mutlaka göz atın ve ilişkinizi bir üst seviyeye taşıyın.

Şu Anki Partnerim Hastalık Semptomu Gösteriyor, Güvende Miyim?

COVID-19 (Koronavirüs) çoğunlukla respiratuar damlacıklar yoluyla bulaşır, yani öpüşmek veya yakın nefes mesafesinde bulunmak bile riskli. Eğer şu anki partneriniz hastalık belirtileri gösteriyorsa, lütfen kendinizi izole edip semptomlarınızı takip etmeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca bu süre zarfında başka partnerleriniz olduysa onları da sorumlu bir şekilde durumdan haberdar edin. Başkaca sorular için lütfen aile hekiminize danışın ve ülkenizde geçerli kılavuzları inceleyin.

Bekârım, Ne Yapabilirim?

COVID-19 salgını sırasında yüz yüze görüşme yapmanızı kesinlikle önermiyoruz; ülkenizde geçerli ve size uygun olan kurallara uymanızı önemle hatırlatırız. Fakat online flört uygulamalarını kullanmanızda hiçbir mâni yok. Evdeyken sanal olarak flörtleşmek de kendinizi ve partnerinizi keşfe çıkmak için heyecan verici bir seçenek olabilir.

İzolasyon sırasında evde yapılabilecek şeylerle kendinizi keşfedin ve yalnız olmanın tadını çıkarın. En güvenli seks partnerinizin kendiniz olduğunu unutmayın. Mastürbasyon, bedeninizi keşfetmek ve nelerden hoşlandığınızı anlamak için harika bir yol. Yalnızca kullanım öncesi ve sonrasında seks oyuncaklarınızı ve tabii ki ellerinizi sabunlu suyla en az 20 saniye boyunca yıkamayı unutmayın.

 

Önemli not: Bu makale tıbbi bir öneri verme amacı taşımamaktadır; Covid-19 virüsüne dair güncel olarak bilinenlerden yola çıkarak konuyla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlamak üzere hazırlanmıştır. Tıp camiası Covid-19 salgınına ilişkin önerilerini sürekli güncellemektedir. Dolayısıyla bu bilgiler değişiklik gösterebilir. Her zaman olduğu gibi, başkaca sorularınız ve endişeleriniz olması durumunda lütfen aile hekiminize danışın.

BENZER İÇERİKLER