Seks 101: Cinsel İsteksizlik Nedir?

SEKS 101: CİNSEL İSTEKSİZLİK NEDİR?

İlişkilerde zevkleri harmanlayan, bağları kuvvetlendiren, yeni maceralara davet çıkaran bir deneyim… Evet cinsellikten bahsediyoruz. Bu hazlar kulağa her zaman yaşanması gereken şeyler gibi geliyor, değil mi? Bize de öyle geliyor ancak durumlar her zaman böyle gelişmiyor. Çünkü cinsel arzular sabit bir çizgide ilerlemiyor. Libidolar bazen tavan yaparken bazen de magma seviyesinde sıkıcı bir yolculuğa çıkıyor. İşte biyolojik ve psikolojik dürtülerden kaynaklanan bu duruma cinsel isteksizlik deniyor. 

Cinsel İsteksizliğin En Yaygın Nedenleri

Cinsel isteksizlik erkek veya kadın, heteroseksüel veya homoseksüel fark etmeksizin her cinsiyet ve cinsel yönelimde benzer nedenlerle ortaya çıkan bir durum. En yaygın cinsel isteksizlik nedenleri şunlardan oluşabilir:

Fiziksel nedenler;

  • Seks sırasında ağrı hissetme gibi cinsel sorunlar,
  • Diyabet, kanser, yüksek tansiyon gibi cinsel olmayan hastalıklar,
  • Antidepresan gibi serotonin düşüren ilaçların kullanımı,
  • Aşırı alkol ve sigara kullanımı.

Hormonal nedenler;

  • Genç kadınlarda aşırı egzersiz, yetersiz beslenme ve tiroit sorunlarının östrojen seviyelerini düşürmesi, 
  • Genç erkeklerde yetersiz uyku, beslenme bozukluğu ve fiziksel aktivite eksikliğinden dolayı düşen testosteron seviyesi.

Psikolojik nedenler;

  • Anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık problemleri,
  • Günlük yaşam stresi,
  • Özgüven düşüklüğü,
  • Olumsuz sonuçlanan geçmiş cinsel deneyimler.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Erkeklerde cinsel isteksizlik tıpkı kadınlar gibi psikolojik, fiziksel ve hormonal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle gençlerde psikolojik nedenlere odaklanmak gerekiyor. Duygusal bağ eksikliği, tekrarlanan cinsel reddedilme, cinsel yaşamla ilgili utanç ve suçluluk duyguları bu nedenlerin başında geliyor.

Performans kaygısının yoğun olduğu ilk deneyimlerde işler yolunda gitmeyince sertleşme sorunu ve erotik düşüncelerin yok olması gibi sonuçlar doğabiliyor. Halbuki seks sürekli pratik yapılarak öğrenilen bir deneyim. Rocco ve Lisa’nın performans kaygısı tüyolarında şu sözleri tekrar hatırlamakta fayda var: Kimseye kendinizi ispatlamak zorunda değilsiniz. Zevke ve hisse odaklanın, skorlara ve puanlara değil. (Rocco ve Lisa’nın bu konu hakkındaki tüyolarını izlemek için tıkla!)  

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadınlarda cinsel arzunun kodları tıpkı erkekler gibi karmaşık ve çözülmesi zor özelliklere sahip. Çünkü cinsel isteği harekete geçiren dürtüler tek bir organa indirgenemeyecek kadar farklı kombinasyonlardan oluşuyor. İşin içine zihinsel ve duygusal faktörler de girince cinsel isteksizlik konusu bir hayli karmaşıklaşıyor.

Kadınlarda cinsel isteksizlik genç yaşlarda da azımsanmayacak kadar yaygın bir durum. Doğum kontrol hapları ve antidepresan gibi ilaçların yanı sıra çevresel etkiler de bunda önemli rol oynuyor. Cinsel arzuların açıkça ifade edilmesini engelleyen katı sosyal normlar ve arkadaş baskısı gibi etkenleri listenin başına almak mümkün. Bunun dışında cinsel isteksizliğin ardında yatan şey cinsel uyarılma eksikliği de olabilir. Klitorisin üzerine damlatılan Durex Intense Uyarıcı Jel ile ısıtıcı, soğutucu ve tahrik edici hisler yaratarak yoğun hazza ulaşmak çok kolay!

Cinsel İsteksizlik Nasıl Giderilir?

Sürekli hale gelen cinsel isteksizliğin nasıl giderileceğini merak ediyorsanız en mantıklı yol profesyonel yardım almaktan geçiyor. Herkesin başına gelebilen normal bir durum olduğu için yardım almanın utanılacak bir yanı olmadığını bilmelisiniz. Cinsel isteksizliğin altında yatan nedenleri laboratuvar testleriyle tespit etmek her zaman mümkün olmadığından en etkili çözüm seks terapisti ve seks danışmanı gibi profesyonellerde gizli. Çünkü aleni çatışmalar veya gizli kızgınlıklar gibi erotik ilgiyi azaltan ilişki sorunları psikolojik ve davranışsal terapiler yoluyla çözülüyor. 

Erkeklerde libido düşüşü testosteron seviyeleriyle ilişkili olduğundan cinsel arzuyu yeniden kazanmak için hormonal tedaviler uygulanabiliyor. Daha fazla seks ile cinsel isteksizlik giderilir mi diye merak ediyorsanız cinsel ilişki sıklığından ziyade seksin kalitesi ve nasıl hissettirdiği daha büyük önem taşıyor. Cinsel isteksizliğin altında heyecanını kaybeden rutin deneyimler yatıyorsa seks hayatını renklendirmek iyi bir başlangıç olabilir.