SEKS 101: Prezervatif Nasıl Takılır?

Prezervatifler güvenli bir cinsel hayatın temel bileşenlerinden kabul edilir. Cinsel aktiviteden önce prezervatif hakkında konuşmak tavsiye edilir ancak bu konuyu açmak noktasında çekinceleriniz olabilir. Bazı insanlar, halihazırda cinsel faaliyette bulunanlar bile, prezervatif tartışmasını utanç verici bulabiliyor. Rahim içi araç (RİA) veya hap gibi başka bir doğum kontrol yöntemi kullanıyor olsanız bile, kendinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (STD'ler) korumanın en etkili yolu her zaman ve doğru bir şekilde prezervatif kullanmaktır. Bu yüzden bunda utanılacak bir şey olmadığını, bunun doğal ve konuşulması gereken bir konu olduğunu unutmayın.

Prezervatif Nasıl Teklif Edilir?

Cinsel aktivite söz konusu olduğunda, iletişim çok önemlidir. Partnerinizle açık ve dürüst bir konuşma yapın, cinsel sağlık ve güvenli seks için prezervatif kullanımının önemini vurgulayabilirsiniz. Ayrıca kadın da olsanız erkek de olsanız her zaman yanınızda prezervatif bulundurarak her türlü duruma hazırlıklı olmakta fayda var. Çünkü sağlığınızı partnerinizin insiyatifine bırakmak doğru bir yaklaşım değildir. Bir diğer seçenek prezervatif çeşitlerinden bahsetmek olacaktır. Bugün, tüketiciler farklı boyutlarda, renklerde, hislerde ve yapıda birçok prezervatif arasından seçim yapabiliyor. Farklı seçenekler sunarak her iki tarafın da cinsel birlikteliği daha keyifli hale getirmesi mümkün. 

Prezervatif Kullanmanın Önemi

Kondom kullanımı, cinsel sağlığı korumanın en yaygın yollarından biridir. Prezervatif kullanmanın önemi, cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) yaygınlığı halk sağlığı için ciddi bir sorundur. Yaş, cinsiyet veya cinsel yönelim fark etmeksizin, herkes cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski altındadır, bu da fiziksel sağlık, kişisel ilişkiler ve genel yaşam kalitesi üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanımı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yayılmasını önlemek için en etkili stratejilerden biridir. Prezervatifler, uygun ve düzenli bir şekilde kullanıldığında, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini %99'a kadar azaltabilir. Ayrıca prezervatif kullanımı, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi sürecinde önemli bir adımdır.

Prezervatif Nasıl Takılır?

Prezervatifin folyo ambalajını dikkatli bir şekilde açın, bu sırada yırtmamaya dikkat edin ve ardından kondomu çıkarın. Prezervatifi takarken doğru yönde takıldığından ve içinde hava kalmadığından emin olun. İçinde hapsolmuş hava varsa, prezervatif parçalanabilir. Prezervatifin ucunu parmağınız ve başparmağınız arasında tutun ve penisinizin en ucunu kapatacak şekilde konumlandırın. Prezervatifin ucunu sıkarken aynı anda prezervatifi erekte olmuş penisinizin uzunluğu boyunca aşağı doğru yuvarlayın. Prezervatif açılmıyorsa, muhtemelen yanlış taraftadır, bu durumda yenisini alıp baştan başlamalısınız çünkü eskisinin üzerinde sperm veya meni olabilir. 

Prezervatif Nasıl Kullanılır?

Kondom kullanımı aslında çok basittir. Cinsel aktivitede bulunurken kondomun hareket etmediğinden emin olmalısınız. Eğer hareket ediyorsa cinsel teması kesip yeni bir kondom takmalısınız. Boşaldıktan sonra ise, partnerinizle fiziksel teması tamamen kestiğinizde ancak prezervatifi penisinizden çıkarmalısınız. Herhangi bir temas mevcutken bunu yapmak cinsel güvenliği riske atar. Kondomu penisinizden çıkardıktan sonra da bir mendile sarılı şekilde bir çöp kutusuna atmalısınız. Tesisatı tıkayabilecekleri ve çevreye zarar verebilecekleri için prezervatifleri asla gidere veya tuvalete atmayın.

Eğer prezervatif nasıl seçilir merak ediyorsanız bu konuda size en uygun prezervatifi keşfetmek çok kolay. Öncelikle penisin prezervatife sığmaması gibi bir durum yok. Piyasada her penis boyuna ve genişliğine göre prezervatif üretiliyor. Kendi bedeninize uygun boydaki prezervatifi alarak başlayabilirsiniz. Bedeninize uyumlu bir kondom seçmek önemlidir, bu nedenle boyuta dikkat edin. Çok sıkıysa kondom parçalanabilir, ancak çok gevşekse düşebilir. Yüzüğün iyi uyduğundan emin olmak için penisinizin uzunluğunu ve çevresini ölçün. Diğer kriter ise, nasıl seviyorsunuz? Siz ve partneriniz için teması arttırmak, daha yakın his mi daha cazip? Yoksa daha uzun performans mı? Belki de klasiklerden vazgeçemeyenlerdensiniz ya da ekonomik paketleri tercih ediyorsunuz. Seçiminiz ne olursa olsun daha önce denemediğiniz prezervatifleri de keşfetmeyi ihmal etmeyin, kim bilir belki hiç ummadığınız yeni favori prezervatifi bulursunuz…

Prezervatif Çeşitleri Nelerdir?

Birden çok prezervatif çeşidi bulunması kafa karışıklığına sebep olsa da sevip sevmediğiniz şeyleri belirlemek ve bu yönde bir tercihte bulunmak en doğru kararlardan olabilir. Kondom malzemesi de bu noktada önemlidir. Latex alerjisi olanlar için lateks içermeyen kondomlar mevcuttur. Ayrıca, birçok marka, farklı şekil ve özelliklerde kondomlar sunmaktadır. Örneğin, ince kondomlar daha fazla hissetmenizi sağlarken kabartmalı kondomlar ek stimülasyon sağlayabilir. Partneriniz ve sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda hangi çeşit bir kondom seçeceğiniz tamamen size kalmış. Belirtmekte fayda var; en yaygın kullanılan kondom çeşitlerinden birisi latex kondomlardır. Ancak bu materyalden yapılmış prezervatifler bazıları için alerjen etkileri tetiklemektedir. Dolayısıyla alacağınız prezervatifin hangi materyalden yapıldığına bakmak ve buna karşı bir alerjiniz ya da intoleransınız olup olmadığını kontrol ettirmek önemlidir. Temelde farklı ihtiyaç ve isteklere göre çeşitli prezervatifler bulunur bazı örnekler ise şu şekildedir:

Lateks prezervatifler

En yaygın kullanılan prezervatif çeşitlerinden birisidir. Ekonomik prezervatiflerdendir ve kolay bulunabilirler.

Poliüretan prezervatifler

İnce ve şeffaf bir maddeden yapılan poliüretan prezervatifler lateks alerjileri için idealdir. Ancak lateks kondomlara kıyasla biraz daha pahalıdırlar.

Poliizopren Prezervatifler

Latekse benzeyen sentetik bir maddeden yapılır ancak latekse kıyasla daha az alerjendir. Lateks alerjisi olan prezervatif kullanıcıları için harikadır.

Aromalı Prezervatifler

Çilek, muz ve çikolata gibi birçok aroma ile sunulmaktadır. Genellikle oral seks esnasında tercih edilir.

Kabartmalı Prezervatifler

Yüzeyi kabartmalara sahip olan bu prezervatifler, yeni duyuları uyarabilmesi sayesinde her iki tarafın da zevkini artırabilir. Cinselliğe yeni bir katman getirdikleri için popüler olarak tercih edilirler.

Daha fazla bilgi için prezervatif çeşitleri ve özellikleri makalemize göz atın.

Prezervatiflerde Kayganlaştırıcının Önemi

Ayrıca prezervatif çeşitlerindeki önemli diğer bir nokta etrafındaki kayganlaştırıcıdır. Kondomların kayganlaştırıcısı, sürtünmeyi azaltmak ve rahat bir cinsel deneyim sağlamak için kullanılır. Bazı kondomlar, kayganlaştırıcı olarak su bazlı kayganlaştırıcılar kullanırken diğerleri silikon bazlı kayganlaştırıcılar tercih eder. Su bazlı kayganlaştırıcılar, daha kolay temizlenme imkanı sunarlar. Bunun aksine silikon bazlı kayganlaştırıcılar ise daha uzun süre dayanır ve daha az sıklıkla yeniden uygulanması gerektirir. Son olarak, marka seçimi de üstünde durulması gereken konulardandır ve riske atılmamalıdır. Güvenilir bir marka seçmek, kaliteli bir kondom kullanımı sağlar ve cinsel sağlık risklerini en aza indirir. Ayrıca cinsel birlikteliğinizin kalitesini ve alacağınız hazzı arttırmada performansınıza destek olur. 

Doğru kondom seçimi, hem zevkli hem de güvenli bir cinsel deneyim sağlar. Uygun boyutta, malzemede, şekilde ve kayganlaştırıcıda kendinize uygun doğru bir seçim yapmak, hem sizi hem de partnerinizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan ve istenmeyen gebelikten korumanıza yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, hem iki tarafın cinsel sağlığını hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmayı sağlamak için kondom kullanmak kesinlikle gereklidir. Kondomu doğru şekilde takıp çıkarmayı öğrenmek, etkili bir şekilde iletişim kurmak ve hazırlanmak için bilgi edinmek, cinsel deneyimlerinizi çok daha iyi hale getirebilir. İhtiyaçlarınızı karşılamak için en uygun kondomu bulmak için kendi bedeninizin yol göstermesine izin verebilir ayrıca partnerinize de danışabilirsiniz. Prezervatif almaya ve kullanmaya zaman ayırarak cinsel ilişkilerinizin keyifli ve güvenli olmasını sağlayabilirsiniz. Ve son olarak prezervatifler tek kullanımlıktır ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.