Seks 101: Libido Nedir?

SEKS 101: LİBİDO NEDİR?

Libido en basit tanımıyla cinsel arzuları ifade etmek için kullanılan bir terim. Sık sık karşınıza çıkan düz duvara tırmanmak deyiminin nereden geldiğini merak ediyorsanız işte bunlar hep libidodan. Aslında libido hayatta kalma mücadelesi ve cinsel içgüdüler tarafından tetiklenen yaşam enerjisini temsil ediyor. Sayısal bir ölçüme sahip olmadığı için yüksek veya düşük şeklinde nitelendiriliyor.  Ansızın gelen cinsel arzularını kontrol etmekte zorlanan kişiler için libidosu yüksek denmesi de bu yüzden. 

Libido Düşüklüğü Neden Olur?

Libido seviyesini etkileyen fiziksel, biyolojik ve yaşam tarzı kaynaklı birçok faktör bulunuyor. Libidoyu düşüklüğüne neden olan başlıca sebepler şu şekilde:

  • Psikolojik sorunlar: Günlük yaşam gerginliği, zihinsel yorgunluk ve ilişki sorunları libidonun en büyük düşmanı olan stresin artmasına neden oluyor. 
  • Fiziksel sorunlar: Obezite, uyku yetersizliği ve antidepresan kullanımı gençlerde libido düşüklüğünün fizyolojik nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca doğum kontrol hapları ve HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar da cinsel isteğin azalmasına neden olabiliyor. 
  • Hormonal nedenler: Genç erkeklerde yetersiz beslenme, uyku eksikliği ve kronik stres testosteron seviyelerini düşürerek cinsel arzuların körelmesiyle sonuçlanabiliyor. Aşırı egzersiz, yeme bozuklukları ve hipofiz bezi problemleri genç kadınlarda östrojen hormonu dengesini bozarak libidonun düşmesine yol açabiliyor.

Libidoyu Arşa Çıkaran En Etkili 5 Öneri

Sağlıklı bir libido cinsel arzulardan daha fazlasını yani yaşam enerjisini temsil ediyor. Libidosu yüksek biri olarak anılmanın yolu zihin, beden ve ruhun ihtiyaç duyduğu zevkleri deneyimlemekten geçiyor. 

İşte libido nasıl yükselir sorusunun cevapları:

  • Cinsel uyarılmanın farklı yollarını keşfedin.
  • Cinsel arzuların kendi kendine ortaya çıktığını düşünüyorsanız orada durun. En yakın partneriniz eliniz dahi olsa libidonuzu harekete geçirecek türlü türlü cinsel uyarıcı bulunuyor. Libidonuzu serbest bırakmak ve arzularınızı gün yüzüne çıkarmak için kendinize dokunmanın farklı yollarını keşfetmeyi deneyin. Kim bilir, belki de daha önce dokunmadığınız bir yer en erojen noktanızdır. Masaj jelleri yardımıyla vücudunuzun zevk kıvrımlarını tarayarak cinsel uyarılmanın sıra dışı yönlerini arayın.

  • Yatak odasına renk katın.
  • Cinsellikte rutinin dışına çıkarak zihni heyecanlandırmak ve libido düşüklüğünün psikolojik faktörlerini ortadan kaldırmak mümkün. Farklılığın gücünden yararlanmak ve ilişkinize yeni bir boyut kazandırmak için Durex Intense Delight Bullet gibi seks oyuncaklarını fantezilerinize dahil edebilirsiniz. Bununla birlikte denenmemiş seks pozisyonlarıyla daha önce uyarılmamış gizli noktalarınızı da ortaya çıkarabilirsiniz. Seksten aldığınız hazzı katlamak için Durex sizinle. Rocco ve Lisa’dan Tüyolar’ı izlediyseniz kayganlaştırıcı kullanmanın seksi bir üst lige taşıdığını biliyor olmalısınız. (Rocco ve Lisa’nın bu konu hakkındaki tüyolarını izlemek için tıkla!) Partnerinizin vücudunda ısıtıcı, soğutucu ve tahrik edici hisler yaratmak için Durex Intense Uyarıcı Jel’i tercih ederek libidonuza körükleyebilirsiniz.

  • Beslenme alışkanlığınızı değiştirin.
  • Seksten önce çeşit çeşit tatlı ve kuruyemişlerin neden tüketildiğini hiç merak ettiniz mi? Evet, arzular açığa çıksın, libido tavan yapsın diye... Libidonuzu biyolojik olarak yükseltmek için incir, muz ve avokado gibi afrodizyak etkili meyveleri tüketebilirsiniz. Afrodizyak demişken çikolatadan bahsetmemek olmaz. Çikolata serotonin gibi mutlulukla ilişkili hormonların salgılanmasını da destekleyerek cinsel arzuları artırıyor. 

  • Vücut sağlığınıza dikkat edin.
  • Sağlıklı vücut ağırlığını korumak ve düzenli egzersiz yapmak hem erkeklerde hem kadınlarda cinsel dürtülerin canlı kalmasını sağlıyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı özgüven gelişimine katkı sunduğu için stresle ilişkili libido düşüklüğünün önüne geçebiliyor. Pelvik taban kaslarını geliştiren egzersizler yapmak ve meditasyon gruplarına katılmak iyi bir fikir olabilir. Libidonuzu artırmak için doğru miktarda uyku almaya da dikkat etmelisiniz.

  • Partnerinizle iletişime geçin.
  • İster uzun süreli ister kısa süreli olsun, cinsel isteksizlik her ilişkide görülebilen normal bir durum. Libido düşüklüğünü problem haline getirmek yerine partnerinizle açık bir şekilde konuşarak sorunun üstesinden gelebilir; böylece zayıf iletişimden kaynaklanan cinsel çekim kaybını ortadan kaldırabilirsiniz. 

    Cinsel yaşamınız yeniden hareketlenirken hızınızı alamayıp korunmayı ihmal etmeyin. Yüksek libidonun kurbanı olmamak için elinizin altında güvenle kullanabileceğiniz bir Durex prezervatif bulundurmanızda yarar var.