AIDS, kısaca HIV virüsünün bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanıyor. HIV virüsleri taşıyıcının bağışıklık sistemindeki T adlı beyaz kan hücrelerini ve onun yardımcı hücresi olan CD4’leri imha ediyor. Tedavi edilmediği takdirde ise bağışıklık sistemini 10-15 yıllık bir süre içinde hastalıklara karşı koyamayacak şekilde tahrip ediyor. Başka bir deyişle vücudu savunmasız bırakarak en basit hastalıkları bile ölümcül hale getiriyor.

AIDS Belirtileri Ne Zaman Başlar?

AIDS’e neden olan HIV virüsünün çeşitli belirtileri mevcut. Bu belirtilerin bazıları kendini erken gösterirken bazıları yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. HIV virüsü bireye bulaştıktan 2-4 hafta sonra ateş, vücutta çeşitli ağrılar ve gribe benzer bir hastalık belirtileri gösteriyor. Bu durum bağışıklık sisteminin HIV virüsüyle mücadele ettiği anlamına geliyor. AIDS belirtileri vücudun verdiği ilk tepkiler ortadan kalktıktan sonra yıllarca kendini göstermeyebiliyor. Ancak taşıyıcının bu sürede HIV virüsünü başka bireylere bulaştırma ihtimali devam ediyor.

AIDS’in ileri seviyede görülen belirtileri çok daha ciddi ve önemli. Bu sebeple aşağıdaki semptomlardan bir veya birkaçını gözlemliyorsanız mutlaka bir doktora danışmanız gerekiyor.

  • Pamukçuk
  • Boğaz ağrısı
  • Deri döküntüleri
  • Boğaz, koltuk altı veya kasık şişlikleri
  • Hızlı kilo vermek
  • Uzun süreli ateş, ishal veya gece terlemesi

AIDS Nasıl Bulaşır?

Çoğu kişi AIDS’in bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünüyor. Bu genel yanılgıyı düzeltmekte fayda var. AIDS, HIV virüsünün bağışıklık sisteminde yarattığı hasar sonucu ortaya çıktığı için bulaşıcı özelliği bulunmuyor. Bulaşıcı olan şey AIDS’e neden olan HIV virüsü. Yani soruyu “HIV nasıl bulaşır?” diye sormak daha doğru. HIV virüsüne kan, anne sütü ve döl gibi vücut sıvılarında rastlanabiliyor. Virüsün başka bir bireye bulaşması için sıvı transferi şart. Bu sebeple en yaygın HIV vakaları cinsel ilişki veya kan yoluyla bulaşıyor.

Kırılgan bir yapıya sahip olan HIV virüsü vücudun dışında uzun süre yaşayamadığından tükürük, hapşırma, idrar veya ter yoluyla bulaşması mümkün değil. Dolayısıyla bir efsane haline dönüşen klozetten HIV virüsüne yakalanma düşüncesi tamamen yanlış. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 1985 ve 2018 yılları arasında 19.748 HIV (+), 1.172 de AIDS vakası bulunuyor ve bu vakaların yüzde 49,4’ü cinsel kaynaklı. Bu sonuç cinsel ilişkiye girmeden önce prezervatif kullanmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

HIV virüsü taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek istiyorsanız elisa testi yaptırmanız gerekiyor. Elisa testinde HIV şüphesi taşıyan bireyden kan örneği alınarak enfeksiyon kapıp kapmadığı tespit ediliyor. Alınan kan örneği laboratuvarda incelenerek kanda anti-HIV antikorlarının olup olmadığına bakılıyor. Anti-HIV antikorları bağışıklık sistemi tarafından HIV virüsüyle savaşmak için üretiliyor. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa bu HIV virüsüne sahip olunduğu anlamına geliyor. Elisa testi doğru sonuçları şüpheli ilişkiden 3 hafta sonra vermeye başlıyor. Ancak bu süre üç aya kadar uzayabildiği için ilişkiden sonraki üçüncü ayda yeni bir test yaptırmakta fayda var.

AIDS Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde AIDS hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor. Ancak HIV virüsünün vücutta yayılmasını engelleyen birtakım ilaç tedavileri uygulanabiliyor. Bu sebeple erken teşhis büyük önem arz ediyor. İlaçla gerçekleştirilen HIV tedavilerinde tek bir ilacın yetersiz kaldığı durumlarda birçok ilacı birlikte kullanmak gerekebiliyor. HIV taşıyan bir birey ilaçlı tedavi sonrasında virüsü vücudundan tamamen atamasa da çoğalmasını engelleyerek yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor.

AIDS’ten Nasıl Korunur?

HIV virüsü hayatımıza girdiği 80’li yıllardan beri 35 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtı. Korkutucu derecelere ulaşan ölüm oranları AIDS ve HIV’den korunmak için her türlü önlemin alınmasını mecbur kılıyor. AIDS’in kesin bir tedavisi bulunmasa da bu hastalıktan korunmak mümkün. AIDS’ten korunmak için en etkili yolun cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak olduğu herkesçe biliniyor. Şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak ve partner sayısını sınırlandırmak da bireylerin AIDS’ten korunmasına yardımcı olabilir.

Daha fazla bilgi için:

HIV belirtileri nelerdir?

 

BENZER İÇERİKLER

Mastürbasyona Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey

  Siz sordunuz, biz cevapladık: İşte mastürbasyona dair kapsamlı bir rehber... Küresel bir salgın var, arkadaşlarımız...
DEVAMINI OKUYUN

Erkekler İçin Mastürbasyon Tüyoları

Covid 19 salgını nedeniyle muhtemelen evde her zamankinden daha fazla vakit geçiriyorsunuz. Evde yapacak hiçbir şey ...
DEVAMINI OKUYUN